top of page

AWARE HORSEMANSHIP

"When you first get that connection and you both can read each other's mind and understand one another, that's definitely the best feeling".

6Q6A2323.JPG

OM JOSEFINE PILHEDE

Min karriär startade på ridskolan när jag var 5 år gammal. Som 9 åring fick jag min första egna ponny, Pontus. Han var en söt liten shetlandsponny som inte såg ut som han skulle kunna göra en fluga förnärmad, men  i själva verket avskydde han barn och sparkade och bets hela tiden. Det blev en tuff start för den lilla 9 åringen med den "elaka ponnyn". Mina föräldrar var beredda att sälja ponnyn, i själva verket blev han faktiskt såld, men jag älskade honom och bönade och bad om att få behålla honom. Mina föräldrar gick till slut med på att ge honom en chans till och jag ville försöka förstå varför han betedde sig som han gjorde.

 

 

 

 

Här startade min Liberty-resa. På den tiden visste jag inte vad Liberty eller horsemanship var, jag hade bara sett på Youtube att vissa människor hade en otrolig kommunikation med sin hästar. Jag var så imponerad över att hästarna jag hade sett kunde springa lösa, ridas utan sadel och träns och verkade tycka om sina ryttare. Speciellt imponerad var jag över Eva Roemaat. Jag ville bli precis som henne. 

 

Jag gick ut till stallet med en påse morötter för att muta Pontus och bestämde mig för att nu ska vi bli bästa vänner. Vi ska bli precis som mina idoler jag sett på Youtube. Till en början gick det inte så bra... Pontus lade fortfarande öronen bakåt och vände rumpan till så fort han såg mig. Men jag satte mig i boxen och väntade på att han skulle vilja ta kontakt med mig. 

Därifrån fortsatte vår resa. Jag började lära Pontus tricks och vi kom närmre varandra. Jag kunde borsta honom utan att han sparkades, och så småningom testade jag att rida utan sadel och träns. Våra sista år ihop kunde Pontus springa lös överallt. Han följde efter mig som en hund och jag hade aldrig grimma på honom. Han sprang in i transporten lös när jag bad honom, kunde alla möjliga tricks och vi visste precis var vi hade varandra. Vi blev oskiljaktiga.

 

 

 

När jag var 12 år gammal ville jag började med westernridning. Min nya inspiration då blev Birgitta Freter. Jag hade sett henne tävla på High Chaparral, och jag tog snabbt kontakt med henne för att boka lektion på mitt lilla Gotlandsruss Disa. Vi åkte på våran första tävling tillsammans, men jag insåg snabbt att jag behövde en bättre häst för att utvecklas som ryttare. Jag ville satsa på Reining, på riktigt.

 

Gittan hittade då det 3, snart 4-åriga, stoet Snap O Rima. Rima var en mild och mjuk, vacker quarterhäst. Det kändes ovant att rida en så snäll häst när jag var uppvuxen med ponnys som bara ville bocka av mig. Rima såg ut som min drömhäst från filmen Spirit. Det var ingen tvekan om att jag blev kär i den vackra hästen. 

I början hade vi mycket problem, Rima var väldigt känslig och jag fick lära mig att rida på ett nytt sätt. Men vi började tävla i Reining och svetsades samman. Vårat första tävlingsår blev vi diskade på nästan alla tävlingar. Men året därpå kvalade vi till EM och därifrån gick det bara uppåt. Vi vann nästan alltid våra klasser och tog bl.a. 3 SM-guld, 1 SM-silver, kvalade till EM 6 gånger och var rankade nummer 1 i världen AQHA Youth Rookie Reining. Vi vann också en hel del Freestyle Reining. Förutom tävlandet utvecklade jag mitt horsemanship och trickträningen med Rima. Det jag hade lärt mig av ponnyn Pontus hade jag nu stor nytta av.

 

 2015 träffade jag Dan James (Double Dan Horsemanship) på clinics i Sverige och Danmark. Jag hade länge sett upp till Dan och jag frågade honom om han kunde lära mig allt om Liberty och trickträning. Dan svarade ja och blev snabbt min mentor och goda vän. Klicka här för att läsa mer om Dan och Double Dan Horsemanship!

2017 ville jag utvecklas ytterligare inom Reiningen. Efter gymnasiet (jag gick såklart naturbruk - inriktning häst) tog jag kontakt med Mandy McCutcheon och fick åka till Tom McCutcheon Reining Horses i Texas, USA och fick lära mig om hur man tränar amerikanska topp-reininghästar. 2019 åkte jag vidare till Dan på Double Dan Horsemanship i Kentucky, USA, för att träna under Dan James en längre tid. Jag fick möjlighet att göra allt från att rida in vilda mustanger till att bli den första Skandinav att tävla i Freestyle Reining på AQHA Quarter Horse Congress i Ohio, USA. Jag hängde med Dan runt om i hela USA och tränade med Matt Mills, Brandon Brant, Josh Lyons och Heath Harris. 

 

Jag var också hos Niki Flundra i Kanada för att lära mig om trick riding och hur man tränar hästar inför stunt och filmer. Niki visade hur hon tränar sina hästar för att vänja dem vid eld, stora flaggor och allt som hästarna kan bli rädda för under stora shower och filmer. Niki och hennes man Dustin Flundra lärde mig också allt om cowboy-livet och arbetet på ranchen i de kanadensiska bergen.

 

 

Hösten 2022 startade jag upp Aware Horsemanship för att kunna dela med mig av mina kunskaper och erfarenheter i Sverige innan nästa äventyr. Jag studerar också hästens etologi på Sveriges Lantbruksuniversitet samt Linköpings Universitet.

- MERITER -

- Ungdomslandslaget 2014 & 2017.

- Första Skandinav att tävla på AQHA Quarter Horse Congress Freestyle Reining, USA, 2019.

- NRHA Invitation Freestyle Reining Guld & Silver.

-1:a 2015 på AQHA Världsrankingslista.

- Ungdomslandslaget i Reining 2014 & 2017.

SM Guld Reining Youth x 3 st.
- SM  Silver Reining Youth x 1 st.
- EM kval Reining Youth, x 6 st.
- SRHA Year End Award Youth x 2 st.
- 2016 High Point Youth Award.
- SRHA Youth Cup Guld x 2.

- 20 års hästerfarenhet i Sverige, USA och Kanada.

* Godkänd hästskötaraxeman.

* Innehar tappskokompetens.

* Studerar på Sveriges Lantbruksuniversitet och Linköpings Universitet om hästens etologi.

  

163552_10150866014869412_1714213449_n.jpg
210.JPG
IMG_3272.JPG
525560_406176742749114_1849270027_n.jpg
529764_406176579415797_211772090_n.jpg
2088.JPG
året (5).PNG
IMG_4279.jpeg
IMG_2143.JPG
198 (6).JPG

Klicka på pilen till höger i bildspelet för att se bilder från USA och Kanada!

Här ser ni en film från när jag tävlade Top Gun (ägare: Dan James) på AQHA Quarter Horse Congress 2019!

bottom of page