top of page

OM OSS

Aware Horsemanship startades hösten upp 2022 av mig - Josefine Pilhede. Mitt hästintresse började redan som barn och så länge jag kan minnas har hästar tagit upp den största delen av min tid. Min mamma höll på med trav i tonåren och min pappa visste inte så mycket mer om hästar än att de hade fyra ben och en svans. Jag började som de flesta andra på ridskola och när jag var 9 år gammal fick jag min första egna ponny. Han var en söt liten shetlandsponny som hette Pontus och som inte såg ut som att han skulle göra en fluga förnärmad. Men så fort min mamma inte fanns i närheten när jag borstade honom så slickade han öronen bakåt och sparkade mig in i väggarna. Mina föräldrar skulle sälja Pontus eftersom han inte gick att rida och sparkade eller bet mig hela tiden, men jag bönade och bad om att få behålla honom och så blev det.

Här började mitt intresse för hästkommunikation på riktigt. Jag ville förstå varför Pontus var så aggressiv. Jag fick mycket inspiration på Youtube där jag hittade Natural Horsemanship för första gången. Jag ville bli precis som mina idoler på Youtube och tog med mig morötter till stallet för att muta Pontus. Till en början gick det inte så bra, men ett par år senare kunde Pontus gå lös överallt och gjorde allt jag bad honom om. Jag red honom alltid utan utrustning och han kunde alla möjliga tricks. 

Mina föräldrar köpte till slut en gård och då insåg dem att Pontus behövde ju en kompis. Så det blev till ponny. Och en till, och en till... Genom åren fick jag rida och träna upp massa olika ponnysar hemma, alla med olika typer av problem eftersom vi aldrig hade möjlighet att köpa en fin välutbildad ponny. Jag lärde mig massor av de busiga små ponnysarna och hur jag skulle gå till väga för att få dem på min sida.

I tonåren hittade jag westernridningen och Reiningen. När jag började på gymnasiet  fick jag min första egna Quarterhäst - Snap O Rima som jag äger än idag. Rima var då endast 3 år gammal och bara grundriden. Hon var otroligt snäll och mild, vilket var ovant för mig som var van vid alla busiga ponnyer, Jag var 15 år gammal och kunde ingenting om Reining, men jag ville lära mig allt och Reining blev nu mitt stora fokus. Ett par år senare blev vi bl.a. Svenska Mästare 3 år i rad, kvalade till EM 6 gånger och var rankade nummer 1 på AQHA's världsrankinglista. Mitt tävlingsintresse som jag aldrig hade haft tidigare, hade vaknat till liv.

Jag visste att om jag  ville bli bäst utanför Sverige så måste jag lära mig av de bästa och våga ta ett steg ner för att utvecklas. Jag valde därför att kliva av tävlingsbanan en period för att söka mig utomlands och  lära mig av några av världens bästa ryttare. Jag ville utvecklas inom Reiningen, men också som hästmänniska i stort. Min mentor blev Dan James från Double Dan Horsemanship. Jag fastnande för hans metoder och tekniker, det var alltid så enkelt för honom att lösa vilket problem som helst och att förstå varför hästarna beter sig som de gör. Min Liberty-träning och trickträningen fick sig verkligen ett uppsving när jag fick lära mig av ett proffs som Dan, men också Reiningen eftersom jag fick rida med atleter som Matt Mills, Tom McCutcheon, Duane Latimer, Martin Larcombe, Brandon Brant m.fl. Jag är väldigt  tacksam över att Dan än idag är min mentor och coachar mig genom träningen med hästarna!
 

Hösten 2022 startade jag upp mitt företag här i Sverige för att dela med mig av mina kunskaper och erfarenheter. Mitt mål just nu är att fortsätta utvecklas för att bli en ännu bättre hästtränare och ryttare, men också förmedla mina kunskaper vidare för att så många som möjligt ska få uppleva magi med sin häst. Jag kommer att komma tillbaka till tävlingsbanan igen inom snar framtid, stay tuned!

Meriter

TÄVLING (REINING)

- Första skandinav att tävla på AQHA Quarter Horse Congress Freestyle Reining 2019

- NRHA Invitation Freestyle Reining Guld & Silver

- Ungdomslandslaget i Reining 2014 & 2017

- 1:a på AQHA Världsrankingslista 2015

- SM Guld Reining Youth x 3 st
- SM  Silver Reining Youth x 1 st
- EM kval Reining Youth x 6 st
- SRHA Year End Award Youth x 2 st
- 2016 High Point Youth Award
- SRHA Youth Cup Guld x 2 st

UTBILDNING​​

* Hästskötarexaman 2016

* SLU - Hästens beteendebiologi 2023

* LiU - Hästens sinnen och beteende 2023

* BYS Verksamhetsledare inom hästnäringen 2023/2024.

bottom of page