top of page
IMG_5338_edited_edited_edited.jpg

Liberty

Vad är liberty?

Liberty är ett sätt att jobba med hästen helt i frihet utan någon utrustning. Kommunikation sker då istället via energi och kroppsspråk, vilket oftast är enklare för hästen att förstå eftersom den redan kommunicerar till allra största del på det sättet. Det man gör är helt enkelt att anpassa sig mer till hästens sätt att kommunicera. Att arbeta med hästen på det här viset bidrar till förtroende, glädje och en ömsesidig respekt.

 

Att träna en häst lös kräver att man utvecklar en god kommunikation och hästen uppmuntras till att interagera mer. Det här bidrar såklart till att du kommer kunna förstå din häst och kommunicera mycket bättre överlag, oavsett vilken disciplin du rider. Fördelen med Liberty är att du får en väldigt lyhörd häst som också tycker om arbetet och kommer att vilja prestera mer. Det är såklart en oerhört stor fördel för både hästen och ryttaren!

Det finns många olika metoder och filosofier inom Liberty som exempelvis Parelli, Down Under Horsemanship, Natural Horsemanship, belöningsbaserad träning med mera. Den grund som vi bygger vår träning på kommer till stor del från Double Dan Horsemanship, eftersom Dan James är vår mentor och goda vän. 

Trickträning

Många som håller på med liberty kombinerar det gärna med trickträning. Att lära sin häst tricks är roligt och stärkande för din häst, både mentalt och fysiskt. Vi tricktränar gärna våra hästar - dock inte hästar som tävlar aktivt då vi inte vill att dem ska misstolka kommandon och exempelvis blanda ihop reiningmanövrar med tricks.

Vill du lära dig mer om Liberty och trickträning? Boka en privatlektion eller besök någon av våra clinics!

bottom of page