top of page

FAQ

Varför ska man välja Aware Horsemanship?

Vårat mål är att få hästen att våga försöka, vilja vara till lags, känna sig trygg och tycka om arbetet. Jag prioriterar alltid grundarbete, säkerhet och trygghet hos både häst och ryttare. Att ha ett medvetet horsemanship (Aware Horsemanship) betyder att man som ryttare inte utgår från att det är hästens fel utan ställer sig frågan"vad är det som gör att hästen beter sig som den gör?". Är det jag som driver hästen snett i sadeln? Har jag rätt tajming? Förstår hästen frågan? 

Aware Horsemanship betonar vikten av att vara medveten om kroppsspråket och beteendet hos hästen samt att kunna läsa och tolka dess signaler och jobba med hästen på ett säkert sätt. Det handlar också om att vara medveten om sin egen kroppshållning, andning och energi för att kommunicera tydligt med hästen. Genom att vara "aware" (medveten) om hästen och omgivningen kan man skapa en atmosfär av tillit och samarbete. Det handlar om att vara lyhörd för hästens behov och känslor och att kunna anpassa sitt tillvägagångssätt efter varje individuell häst. Det innebär också att vara uppmärksam på hästens fysiska och mentala välbefinnande och att arbeta på ett sätt som främjar hästens hälsa och välmående.

När du tränar med mig vill jag att du ska få såpass mycket kunskap, tips och verktyg att du kan fortsätta mycket av träningen på egen hand. Men vill du ha en mer regelbunden träning eller känner att du behöver extra mycket coachning och stöd, så ställer jag självklart upp. 

 

Jag håller mig ständigt uppdaterad inom hästsporten genom utbildning och coachning av min egen mentor, Dan James på Double Dan Horsemanship. Jag läser just nu också om hästens beteenden, olika stereotypier och etologi på universitetet för att ta del av den senaste forskningen. Jag jobbar också tätt tillsammans med Aware Performance för att se till att jag, mina hästar och kunder fungerar som vi ska rent fysiskt. Om inte våra kroppar fungerar som de ska eller om vi går runt med smärtor, så kommer kommunikationen mellan häst och ryttare att brista på olika sätt. 

Hur ser upplägget ut för en lektion?

Vi erbjuder olika typer av upplägg beroende på vad du vill ha hjälp med eller vad du vill lära dig. En vanlig privatlektion pågår i 45 min och börjar med att jag lär känna dig och din häst, samt att vi diskuterar vad du har för framtida mål och drömmar och vad du vill ha ut av lektionen. Jag coachar och instruerar och anpassar mig efter vad du vill få ut av lektionen. Du väljer själv om du vill rida eller träna från marken, eller göra både och. Därefter bokar vi eventuellt in en uppföljning. Du kan läsa mer om tjänster och priser HÄR.

Vad behöver jag tänka på inför lektionen?

Se till att du och din häst är redo och uppvärmda innan lektionens start för att få ut maximalt av träningen. Fundera gärna innan lektionens start på vad du har för förväntningar, vad du vill lära dig och vad ni har för mål och drömmar. Berätta för mig så kan jag lägga upp bästa möjliga plan för att hjälpa er.

Vad behöver jag ha för utrustning?

Du kan använda din vanliga utrustning. Men det är bra om du har repgrimma och ledrep (både långt och kort). Om vi ska träna Liberty är det bra om du också har ett dressyrspö, körpisk och longeringspisk. Dock är det inget krav, jag har med mig den utrustning du behöver om du vill låna. Om du vill tömköra behöver du ha en tömkörningsgjord redo. 

Måste man rida western för att träna för dig?

Nej, det behöver du inte. All grund är densamma oavsett disciplin.

Vad är egentligen Liberty och varför gör man det?

Liberty training är när man tränar sin häst helt fritt utan någon utrustning. Liberty training kräver att man bygger upp en bra kommunikation samt ömsesidig respekt och disciplin mellan häst och ryttare. Det är ett superbra komplement till den övriga träningen med din häst och du kommer märka skillnad i ridningen eftersom ni har lärt er att kommunicera på ett mycket mer effektivt sätt. Ni minskar också risken för missförstånd och att olika problem uppstår. Många som tränar Liberty tricktränar sina hästar också, men det är absolut inget måste. 

Visste du att man kan tävla i Liberty? Läs mer på International Liberty Horse Association!

 

Kan alla hästar lära sig Liberty?

Ja, alla hästar kan och tycker ofta det är väldigt kul! Men precis som i vilken disciplin som helst har hästarna olika mycket talang för det.

Vad behöver vi ha för förutsättningar på plats?

När vi ska lära din häst Liberty från marken behöver vi ha en avgränsad yta första gången, helst en rundkorall. Men det går lika bra att begränsa en yta i paddocken/ridhuset (ca 16x16m). I övrigt anpassar vi oss efter de förutsättningar som finns. Jag föredrar om det är nyharvat i paddock/ridhus (för att minska snubbelrisken) och att inte finns någonting som hästen kan skada sig på.

Kan man komma till dig och träna?

Nej, inte i dagsläget. 

Vad kostar det?

Vi har olika priser beroende på upplägg, tidsåtgång, risker och omfattning. Men kortfattat kostar en vanlig privatlektion 550 kr för 45 min +milersättning 40 kr/mil. Vill du att jag rider hästen kostar det alltid 200 kr extra. Detta för att det innebär en risk för mig att hoppa upp på en okänd häst, hur snäll den än verkar vara. Du kan läsa mer om alla tjänster och priser HÄR.

Hur betalar man?

Du kan betala via Swish på plats eller så skickar jag en faktura.

Får jag lägga ut bilder och filmer från vår träning på sociala medier?

Självklart! Tagga gärna @awarehorsemanship.

bottom of page