top of page
året (5).PNG

Reining

Vad är reining?

Reining är en disciplin inom westernridning som fokuserar på precision, smidighet och kontroll av hästen. Det är en tävlingsgren där ryttaren och hästen utför en serie av förutbestämda mönster och övningar som inkluderar olika typer av volter, galopper, sliding stop och spins. Man brukar kalla reiningen för westernridningens dressyr.

I reining bedöms både ryttarens och hästens prestation. Hästen förväntas vara uppmärksam och lyhörd för ryttarens signaler, och ryttaren måste visa skicklighet och förmåga att dirigera hästen genom varje moment på ett exakt sätt. Ett av de mest karakteristiska momenten i reining är "sliding stop", där hästen stannar från en snabb galopp genom att "sätta sig" och glida på bakbenen.

Bedömningen görs av domare och poäng ges för varje moment baserat på precision, kontroll och samarbete mellan ryttaren och hästen. Reining har sitt ursprung i USA och är nu en populär tävlingsgren inom westernridning över hela världen.

Freestyle Reining

I Freestyle reining får ryttaren komponera ett eget mönster till musik. Precis som freestyle i andra hästsporter, till exempel dressyr (kür) och voltige, ger freestyle reining ryttaren möjlighet att visa upp sin kreativitet och samarbete med hästen genom att skapa och utföra en unik show.

I freestyle reining bedöms ryttarens och hästens prestation utifrån faktorer som precision, kontroll, svårighetsgrad, stil och kreativitet. Domarna bedömer även hur väl rutinen passar ihop med den valda musiken och hur ryttaren och hästen samspelar med musiken. Man får lov att rida utan sadel och träns, vilket höjer svårighetsgraden och kan därmed öka poängen.

Mönstret man rider måste innehålla ett visst antal av reining manöverna som volter, spins, sliding stops, rollbacks men man får gärna lägga till egna rörelser. Ryttaren kan också använda rekvisita och kostymer för att förhöja upplevelsen för publiken.

Freestyle reining är ofta en av de mest underhållande och spektakulära tävlingsgrenarna inom westernridning och lockar både tävlande och åskådare med sin mix av precision, skicklighet och kreativitet!

Vad vi erbjuder

Vill du som hästägare få din häst tävlad i reining? Kanske vill du att din unghäst ska få erfarenhet på tävlingsbanan av någon som kan guida hästen på ett tryggt sätt, eller vill du ha hjälp med att visa upp din hästs fulla potential på tävlingar runt om i världen? Kontakta oss för mer information!

 

Vill du börja med reining? Boka en privatlektion eller anmäl dig till någon av våra clinics! Vi hjälper även till med coachning inför och under tävlingar.

Mail: awarehorsemanship@gmail.com

Telefon: (+46) 0735 23 83 10

bottom of page